Et af mine yndlingsjulebagværk er selvfølgelig æbleskiver! Og de skal helst være hjemmelavede med fyld i. Opskriften her er min mormors, og jeg sender hende altid en tanke, når det bliver tid til at bage dem. Hun døde desværre, inden jeg blev født, så jeg har aldrig lært hende at kende, men det er rart at hun har et lille nærvær i mit liv gennem noget så enkelt som en æbleskiveopskrift.
Opskriften her er en ordentlig familieportion, så hvis man ikke vil stege hele dagen, kan man selvfølgelig sagtens lave halv portion. De kan også fryses, og der bliver de finest, hvis man fryser dem efter de er nystegte liggende spredt ud på en bagerist. Så holder de formen bedre.
Min mormor lavede dem med sveskefyld, så opskriften på det får I også. Det smager virkelig godt, hvis man altså er en sveskefan (som mig). Denne her omgang lavede jeg dog fyld af små æblestykker stegt i smør med farin, kardemomme og ingefær. Synes det er dejligt med fyld, for det bliver lidt mindre sødt, end når man spiser dem med syltetøj. Og så har det lidt fin wow-faktor, når man serverer fyldte æbleskiver.
Begynd med at lave fyldet:
Æblefyld
3-4 syrlige æbler (f.eks. ingrid marie, elstar eller cox orange)
2 tsk revet frisk ingefær (eller efter smag)
1 tsk friskstødt kardemomme (tag mere, hvis det er stødt)
3 spsk farin
En god klat smør til at stege i
Skær æblerne i små stykker. Steg i smør med de øvrige ingredienser i nogle minutter til æblerne er gennemvarme. Tag af varmen.
Sveskefyld
Læg en pose svesker i en gryde med en smule vand. Kog op og sluk så for varmen. Lad sveskerne køle ned, tilsæt gerne et skvæt alkohol efter præference (jeg kan godt lide rom) og smag til med lidt sukker. Det skal være sødt, men ikke for sødt.
Mormors æbleskiver, ca 80 stk
50 g gær
2 spsk sukker
1,5 tsk fint salt
1 l mælk
En klat smør
6-8 æg (afhængigt af størrelsen)
Revet skal af en økologisk citron
2 tsk kardemomme
750 g hvedemel
Smør til at stege i
Smuldr gæret i en stor skål og bland med sukker og salt (det opløser gæret). Lun mælken med smørret. Del æggene og læg hviderne i sin egen skål. Æggehviderne piskes stive. Æggeblommerne piskes sammen med gæren, når den er smeltet. Den lune mælk blandes i sammen med kardemomme og citronskal.
Hvedemelet sigtes i blandingen og vendes i. Tag lidt mel ad gangen. Der kommer lidt klumper her, de plejer at forsvinde, når dejen er færdig, men et par klumper gør ikke noget. Vend til sidst de stiftpiskede æggehvider i dejen.
Jeg synes, det er lettest at hælde dejen på en kande, så man kan hælde dejen i æbleskivepanden. Det gør du, som du synes det er lettest. Varm æbleskivepanden op og læg en god smørklat i hvert hulrum. Hæld dej i så det fylder halvdelen af formen. Læg nu æblestykker (eller sveskefyld) midt i hver æbleskive, og hæld dej på til kanten. De fineste æbleskiver er dem, hvor dejen vælter lidt ud over kanten, og man tror, man har hældt for meget dej i. Æbleskiven vendes med en strikkepind for at danne den runde form.
Og så er det ellers bare at fortsætte til de alle er stegt. Jeg synes, det er noget af det mest julehyggelige.