Glædelig første søndag i advent! Jeg bifalder, at det er julebagværkstid. I går meldte julestemningen sig, det er rart at pynte op med lidt ekstra lys og pynt, når det er så råt og mørkt derude. Vi havde inviteret lidt folk til adventsfika i dag og havde disket op med forskellige lækkerheder. Blandt andet Mjuk Pepparkaka som krydderkage hedder her i Sverige. En rigtig svensk juleklassiker.
Blev meget tilfreds med den, både konsistensen og krydringen var præcis som jeg gerne ville have den. Den er baseret på Mette Blomsterbergs opskrift, men jeg ændrede krydringen og nogle ingredienser en anelse.
Svenskerne elsker jo deres lingon (tyttebær), og de giver et rigtig fint modspil til krydderkagen med deres syrlighed og lette bitterhed. Her som tyttebærflødeskum!
Ingredienser
250 g smør (stuetemperatur)
100 g farinsukker
150 g rørsukker
3 store æg (stuetemperatur)
300 g mel
0,5 vaniljestang (eller tilsvarende vaniljepulver)
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødte nelliker
1 tsk stødt kardemomme
½ tsk salt
2 tsk bagepulver
2 dl mælk eller yoghurt
Pisk smør (vigtigt, at det er stuetempereret) og sukker godt sammen til det bliver let og luftigt. Tilføj æggene et ad gangen, mens du pisker. Bland alle de tørre ingredienser og sigt det ned i blandingen. Vend de tørre ingredienser sammen med smørblandingen og tilsæt mælken lidt efter lidt.
Jeg synes kagen bliver ekstra festlig i en randform, men en almindelig springform eller brødform kan også bruges. Smør formen med smør og fordel dejen i formen. Bag ved 175 grader i 30-35 minutter. Stik i kagen for at se om den er færdig. Så snart dejen ikke hænger fast er kagen klar og kan tages ud. Lad den køle af.
Drys lidt flormelis over kagen og server den med tyttebærflødeskum.
Tyttebærflødeskum
150-200 g frosne tyttebær
3 spsk sukker
2 dl piskefløde
Bland tyttebær og sukker og lad stå et par timer for at tø op. Rør gerne rundt i dem en gang imellem. Når tyttebærene er optøede piskes fløden til et letpisket flødeskum og tyttebærene blandes i. Mos gerne en del af tyttebærene så smagen (og farven) kommer rigtigt ud i flødeskummet.
+ I løbet af ugen kommer der også en opskrift på min mormors æbleskiver med fyld. Det har i mange år været en tradition i min familie at spise æbleskiver og drikke glögg på første søndag i advent.